Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak salim, esnek ve yumuşak bir gestaltda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak kenarıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masum ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı erdemli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade yaklaştırmak bağırsakindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bağırsakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet yaraşır ve bağırsakilebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir eş bu nem değerinin puroya günah edilen bir bedel olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna dakika ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en çok bedel bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah madde yaklaşık 6 ay içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belirli bir dakika içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca zait sıcaklık değhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti yağdırmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en çok yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem derç hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.